Jevnaker

Back Opplev Jevnaker Historie Storpolitikk innom Jevnaker i 1935

Storpolitikk innom Jevnaker i 1935

  • PDF

altDet ble stor oppstandelse når Leo Trotskij og hans kone Natalia Sedova gikk i land i Oslo 18. juni 1935.
Regjeringen hadde gitt dem politisk asyl for foreløpige 6 månder. I deres fotspor lurte Stalin og hans agenter.

altLeo Trotskij født 1879 var en revolusjonær bolsjevik og marxistisk intellektuell i det gamle Sovjetunionen. Leo hadde flere viktige verv i Sovjet som politiker og var grunnlegger og leder av Den Røde Armè. Leo gikk i opposisjon mot Josef Stalin og kritiserte hans politikk. Dette førte til at Leo ble ekskludert fra Kommunistpartiet og utvist fra Sovjetunionen. Leo Trotskij var en ”varm potet” som ingen turte og offentlig støtte. Dette førte til at han ble boende i flere land før han til slutt fikk asyl i Mexico. Der ble han i 1940 snikmyrdet av en av Stalins agenter.
På sin flukt fra Stalins snikmordere var Leo innom Norge for en liten periode hvor han fikk politisk asyl i 1935. Saken rundt Trotskij var en verkebyll for den norske stat og i 1936 ble han utvist fra Norge.
I Norge hadde Leo en støttespiller i Harald Scheflo, som fant et husvære til han i Heradsbygda før han flyttet ut på Hurum.

Det har vært spekulert rundt om hvor Trotskij var de første dager på sitt Norgesbesøk. Sannheten var imidlertid den at Trotskij simpelthen var på Jevnaker.

Der kontaktet Scheflo en annen av sine partifeller, bakemester Pedersen i Randsfjord Handelslag. Han ga så utlendingene en innføring i de lokale forhold i søndre Hadeland. Derpå tok bakemesteren sine gjester med seg opp til sin eiendom Kammerud på vestsiden av Randsfjorden, og der ble de i flere timer denne ettermiddagen. Først utpå kvelden vendte de tilbake til Jevnaker. Trotskij tok inn på Jevnaker Hotell – under navnet Sedoff, fru Natalias pikenavn, den 18. juni1935. Vertinnen stilte straks sine beste rom til disposisjon for hr. Sedoff og frue.

På Jevnaker Hotell tilbringer Trotskij og hans hustru noen rolige dager, helt alene. Været er vakkert; de går turer, ser seg om på Hadeland og gjør sine refleksjoner om det nye landet de er kommet til:

Dette er vår annen dag i Norge – på et landsens hotell sju mil fra Oslo. Rene Finland! Åser, sjøer, gran og furu…Men nordmennene er større enn finnene. Det er mye primitivt i leveviset deres – selv når man sammenlikner med Frankrike.

St. Hans-aften 1935 var en av de fineste dagene det året over hele Østlandet. Maksimumstemperaturen lå bortimot 30 grader. Himmelen var klar og høy, og soltilbedelsen fant mange villige tilhengere.
På Jevnaker var kvelden lys og varm og så stille at røyken fra bålene langs Randsfjorden gikk rett til værs. tett i tett flammet de opp langs strendene på begge sider, og fra fjorden lød trekkspill og grammofonmusikk fra mange båter. ( Fra L. Trotskij`s dagbok)

Trotskij og Natalia Sedova trivdes, selv om Trotskij følte seg syk og svak. De opplevde den fineste og roligste midtsommer-aften de hadde hatt på mange år. Og vertinnen på Jevnaker Hotell visste ikke det gode hun kunne gjøre dem – hennes dør var så langt fra lukket for flyktningene som den sto på aller videste gap.

Like etter St. hans flytter de til et hus i Hønefoss. (Heradsbygda)


Kilde: Yngvar Ustvedt: Verdensrevolusjonen på Hønefoss, Gyldendal Norsk Forlag, 1974
Bilde Jevnaker Hotel: Oslo byarkiv / Digetalt Museum

Sist oppdatert onsdag 17. oktober 2012 08:35